Kagemand vandbakkelsesdej

4 dl vand koges i en gryde med 200 g margarine. 200 g mel tilsættes og der røres / piskes kraftigt til dejen slipper gryden. Dejen afkøles før æggene (5 – 6 i alt) tilsættes et ad gangen. (Pisk hver gang et æg tilsættes). Dejen skal røres godt og den må ikke være for tynd/lind. Bagetid 30 min. Ved 190 gr. Ovndøren må ikke åbnes de første 25 min så falder kagen sammen.
Portionen er til en stor Kagemand. Evt 2 plader. Så portionen kan sagtens deles til mere “normal” størrelse.

Banankage

[Skræl en banan, men forveksl ikke denne opskrift med den vaskeægte bananroulade :o)]

3 æg
200 g sukker
2 tsk. vaniljesukker
125 g mel
1 tsk. bagepulver
100 g margarine
1 banan

Som glasur:
200 g chokolade (fx Marabou smager fremragende – der findes flere smagsvarianter)

Æg, sukker og vaniljesukker piskes.
Mel og bagepulver blandes forsigtigt i æggesnapsen skiftevis med den smeltede margarine.
Bananen moses og blandes i.
Springform eller lignende.
175 gr. i 55 min.
Når kagen er bagt og stadig varm, “drysses” med den hakkede chokolade.

Pølsebrød

Pølsebrød er måske ikke den ret, der fylder mest i kogebogslitteraturen, men …

2 pk. gær
100 g margarine
1 liter vand
2 æg (+ 1 æg til pensling)
salt
hvedemel
20 pølser fx. wiener

Tilbehør: Sennep, ketchup, remoulade, rå eller ristede løg!

Gæren smuldres i en stor skål. Margarinen smeltes, vandet hældes i. Margarine/vandblandingen skal kun være håndvarm, når den hældes i skålen med gær. Heri passende mængde salt og 2 æg. Ælt nu dejen med hvedemel.
Efter hævning deles dejen i passende portioner, der udrulles med kagerulle og udskæres i trekanter.
I hver trekant indrulles en pølse (eller en halv ditto).
Hæver igen. Pensles med sammenpisket æg.
200 gr. i ca. 20 min.

Velbekomme.

Pandekager (XL)

Hvad er ligheden mellem Rasmus Klump og Olsen?
(Svar: De elsker begge pandekager!)

Så….hvis du tilfældigvis har:

18 dl mel
9 æg
2 liter mælk
lidt salt
lidt olie
og en håndmixer

– så er der lagt op til pandekagedag.

Med håndmixer piskes æg og mælk.
Blandingen piskes i melet tilsat salt og til sidst lidt madolie.
Bag pandekagerne på stegepanden ved god varme.

Se hvor gemytligt det er, når Olsen holder pandekagedag.

En halv meter pandekager

Hm…..det var li-got-grow…

Nå-sån

Og her med dejligt tilbehør – velbekomme.

Al de’ go’e

Lakseret

Her er opskriften på en dejlig, let lakse-ret:

Snit passende mængde grøntsager – fx porrer, løg, rosenkål, squash, peberfrugt, æbler – og svits dem i olie. Læg dem herefter i et ildfast fad. Som krydderi bruges salt og evt. citronpeber.
Laksestykkerne lægges oven på grøntsagerne. Krydres med estragon og rosmarin. Herefter hældes hvidvin og saft af citron eller lime ved til det dækker grøntsagerne. Fadet sættes i ovnen i ca. 20 min. ved 225 gr.

Som tilbehør kan serveres kogte kartofler, gulerødder, flutes.

Timiankartofler (ovnkartofler)

Timiankartofler smager genialt, så hvorfor ik’ bare komme i gang?

Kartofler rengøres – evt. skrælles – og skæres i både.
Kartoffelbådene vendes i olivenolie. (Fif: Bland kartofler med olien i en plastikpose). Bredes ud på bradeplade, drysses med salt og timian (eller andet passende krydderi).
25-30 min. ved 200 gr.

Tilbehør: Cabaretsovs og mors dunser.

Usyrede brød

Påskehøjtiden 2008 er forbi, men for at have opskriften til næste års påskemåltid skærtorsdag aften, kommer her opskrift på usyrede brød, matzot:

4,5 dl vand
9 spsk. olivenolie
1½ tsk. salt
900 g hvedemel

Vand, olie og salt blandes. Tilsæt halvdelen af melet og rør det godt med væsken. Resten af melet tilsættes lidt efter lidt, indtil dejen har en passende konsistens.
Del dejen i 3 dele, som hver deles i 8-9 stykker.
Hvert stykke rulles tyndt ud, der ridses et X i hver, og prikkes med en gaffel.
Bag brødene ved 225 gr. i 8-9 minutter – til de bobler op og bliver en smule brune.

Portionen passer til ca. 35-40 personer som ekstra tilbehør til påskelam, flere slags salater og flødekartofler.

Broccolisalat

Broccoli hører til kål-familien og smager godt.
Grove, mørkegrønne grønsager – som fx broccoli – er rige på A-, C-, E- og visse B-vitaminer og jern.

Den bedste måde at behandle broccoli på er at gøre så lidt som muligt ved den.
Blancheret i buketter beholdes mest muligt af de flygtige vitaminer.

Så…., ovenstående er nemt at efterleve, når man godt kan li’ broccolisalat.

1 broccolihoved (ca. 500 g)
100 g bacon i tern
2 spsk. hakket rødløg
2 dl rosiner
2,5 dl creme fraiche (9%)
1 tsk. balsamico
1 tsk. citronsaft
1 tsk. sukker
lidt groft salt

Broccoli-hovedet skylles godt i saltvand – deles i små buketter – og overhældes herefter med kogende vand. Efter et kvarters tid hældes broccolien til afdrypning i et dørslag.
Rist baconstykker på panden til de er sprøde.
Creme fraiche blandes med rødløg, rosiner, balsamico, citronsaft, sukker og salt.
Smag til og vend herefter broccolibuketterne og bacon i.

Variation:

  • Tilsæt 1 – 2 dl solsikkekerner
  • Eller tilsæt Azuki-blanding – bestående af spirede grønne ærter, kikærter og azukibønner. (Købes i supermarked i bakker á ca. 200 g). Blandingen skylles og blanceres, inden den tilsættes salaten.

Opskriften ganges med 3-4, hvis der er ca. 10 broccolispisende personer til stede under måltidet !!!.

Jordbærmarmelade

4 kg jordbær
1 kg æblemos (eller rabarber)
4 kg sukker
1½ pose Melatin
½ citron
1 flødekandefuld cognac
Atamon til skylning af glas

Jordbær og æblemos koges, sukkeret tilsættes.Gem lidt af sukkeret til at blande med Melatin.
Tilsæt saften af ½ citron.
Når jordbærrene er kogt møre, tilsættes sukker/Melatin-blandingen under omrøring. Koger i 2 minutter.
Tilsæt cognac lidt ad gangen.
Fyldes på Atamonskyllede glas, der lukkes lufttæt med det samme.